Kalıcı Epilasyon

Kalıcı Epilasyon Nedir?

Kalıcı epilasyon istenmeyen tüylerden kurtulmanın en hızlı ve pratik yoludur. Kalıcı epilasyon, vücuttaki istenmeyen kıl köklerinin ışık ile yok edilmesi işlemidir. Bir başka tanımı ise; Kalıcı epilasyon cihazının ürettiği ışık enerjisini cilt ve tüy çevresine zarar vermeden direkt kıl kökünü tahrip etme işlemidir. Yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalışmalar yapılan bu işlem 1990’ların sonuna doğru ticari olarak yoğun bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Kalıcı epilasyonunda yöntemleriyle ilgili pek çok makale dermataloji literatürüne girdi. IPL ışığın spesifik bir dalga boyu ve çarpma süresi ile kıl köklerinin bulunduğu hedef deri üzerinde en fazla, çevredeki deri üzerinde ise en az etki oluşturma prensibi ile çalışır. Kalıcı epilasyon hedef deri içerisinde kılın büyümesini sağlayan kıl köküne ve siyah madde melanin pigmentini yok eder. Tüm epilasyon teknikleri kıl gelişimini geciktirip kılların daha zayıf ve azalarak çıkmasını sağlarlar. Kalıcı epilasyon için ise kıl kökünün papilla denilen kıl üretici kısmının yok edilmesi işlemidir denilebilir.

Kalıcı epilasyon uygulamaları gelişen teknoloji ile hızla dünyamıza girmiş, etkili ışınlardır. Çok kuvvetli bir enerjiye sahip olan ışınlar, insan sağlığına zarar vermeyecek orana indirilerek sağlık ve güzellik sektöründe uygulanmaktadır. Bu işlemler özel aletler yardımıyla yapılmakta ve etkili sonuçlar doğurmaktadır.

Kalıcı Epilasyon Uygulanmaması Gereken Durumlar nelerdir?

Gri, kızıl ve beyaz saç, güneşlenmiş cilt, yakın dönemde başka türden lazer tedavisi görenler, hipopigmentasyon eğilimi olanlar, Tetracyclne veya retinoidler gibi ışığa karşı hassaslaştıran ilaç alanlar olarak sıralanabilir. Bu ilaçların uygulamadan üç veya dört hafta önceden kesilmesi gerekir. Ayrıca, V ve VI cilt tipindeki hastalar ve Herpes hikayesi olanlarda kalıcı epilasyon uygulanmamalıdır.

Kalıcı Epilasyon Kimler İçin Uygundur?

12 yaşını tamamlamış, bayanlarda ise ilk regli döneminden 1 yıl geçen herkese kalıcı epilasyon uygulanabilir. Tüyler açık renkli yani pigmenti az ise ışığı emmeyeceği için kalıcı epilasyondan etkilenmez. Sarı beyaz kızıl tüylerde sonuç almak mümkün değildir. Bu renk kıllar için iğneli epilasyon kesin çözümdür. Bakınız İğneli Epilasyon

Hangi Bölgelere Kalıcı Epilasyon Uygulanabilir?

Gözleri özel gözlüklerle korumak şartı ile göz kapakları hariç, tüm vücut bölgelerindeki tüylere kalıcı epilasyon uygulanabilir. Yüz, kulak, ense, kol, koltuk altı, bütün bacak, genital bölge, bikini bölgesi, sırt, göbek, el, ayak tüm bölgelerde istenmeyen tüyler için çözümdür.

Kalıcı Epilasyon Seansı Kaç Dakika sürer?

Her seansın süresi farklıdır bu süre kalıcı epilasyonda kullanılan cihazların özelliklerine göre değişmekle beraber çok hızlı çalışma özelliklerine sahip cihazlarla yüz 5-6 dakikada, bıyık 1-2 dakikada, bacaklar 1 saatlik sürede yapılır.

Kalıcı Epilasyon Yaparken Acı Hisseder miyim?

Uygulama sırasında ağrı hissedilmemektedir, kişiden kişiye göre acı eşiği değişkenlik göstermek ile beraber, yeni teknoloji cihazları ile çok fazla bir acı hissetmezsiniz, sadece hafif yanma gibi bir acı hissedebilirsiniz. Hiç ağrı hissetmemek normal bir durum değil. Gerçekte etkin bir epilasyon cihazı kıl kökünü yaktığı için mutlaka hafif acı hissettirmelidir.

Kalıcı Epilasyondan Sonra Kızarıklık Olur mu?

Kalıcı epilasyonun sonunda bazen 5-10 dakika bazen ise yarım saat kadar süren kızarıklık olabilir, bu durum geçicidir. Ucuz veya kalitesiz cihazlarında ise ışığın cildin üst tabakası olan epidermisteki melanin pigmentleri tarafından tutulmasından dolayı ciltte yanık ve sonrasında leke izi kalma ihtimali her zaman mevcuttur. Üstün kuruluşlardan (AB de CE – ABD de FDA gibi) onaylanmış klinik cihazlarda, cildin ısınmasına fırsat verilmediğinden kalıcı epilasyonda yanık riski çok daha azalmaktadır. Epilasyon cihazları ile kalıcı yanık izi kalması çok nadir ve kullanım hatasına bağlı olarak görülür.

Kalıcı Epilasyon Kaç Seans Sürer?

Kalıcı epilasyon tek bir seansta tamamlanmamaktadır. Çünkü kıl köklerinin hepsi uygulama anında aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama anında olgun fazda (anogen) olan kılların kökleri etkilenir. İstirahatte (kaogen ) ve gerileme (telogen ) fazlardaki kıl kökleri etkilenmez. Bölgeye göre değişmekle birlikte her bir epilasyon seansında uygulanan alanın % 20 anojen fazdadır. Yani %20 kıl kökü yakılabilir. Bu nedenle ek kalıcı epilasyon seanslarının uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan değişikliklerden ötürü kalıcı epilasyon seansı sayısı kişiye göre hatta aynı kişide vücudun farklı bölgelerine göre değişir. Kalıcı epilasyon seanslarına verilen aralıklar bölgeye göre 4 ila 8 hafta veya 6-8 seans arasında değişir.

Erkekler İçin Kalıcı Epilasyon?

Günümüzde erkeklerde de kalıcı epilasyon yaygın olarak ve başarıyla uygulanmaktadır. Uygulama yaptıranların yaklaşık %35 -40 kadarı erkektir.

Kalıcı Epilasyondan Sonra Kıllar Tekrar Çıkarmı?

Günümüzde kaliteli ve onaylı cihazlar ile kalıcı sonuçlar alınmaktadır. Işık ile tahrip olan kıl kökleri tekrar çıkmamaktadır. Amerikan FDA’nın da onayladığı bu durum uzun süreli klinik kalıcı epilasyonun çalışmaları sonucunda bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Hormonal bozukluğu olan kadınlarda yeni kıllanma oluşabilmektedir. Yeni kıl oluşumu gözlenen kişilerde hormon tetkik ve tedavisi gerekebilir.

Kalıcı Epilasyon Fiyatları?

Kalıcı epilasyonda maliyet kullanılan cihazın özelliklerine etkinliğine göre değişmektedir. Piyasada ucuz ve kalitesiz cihazlar kıl köküne etki etmeden yüzeysel olarak kılı yakmakta ancak 1 yıl sonra yeniden aynı bölgelerde kıllanma olmaktadır. Bu tür cihazlarla yapılan epilasyon cihazların ucuz olması nedeniyle maliyeti düşürmektedir. Ancak onaylı klinik kalıcı epilasyon cihazları ile yapılan uygulamalar daha maliyetli ve kalıcı olmaktadır.

Kılın yapısı, rengi, uzama süresi kişiden kişiye değişir. Kalıcı epilkasyon ile çoğunluğunda farklı sonuçlar oluşmaktadır. Kalıcı azalma oranı ise tamamen kişinin kıl köküne ve hormonel durumuna göre değişmektedir. Uygulama tamamlandıktan yıllar sonra kıl yoğunluğunda tekrar bir miktar artış olabilir. Bu durum işlem performansı ile ilgisi yoktur. Bu durum ciltte bulunan daha önce hiç kıl üretmemiş potansiyel köklerin yaşın ilerlemesi, hormonal hareketler, beslenme şekli ve bazı hastalıkları sonucu aktif hale geçmesidir.

Kalıcı Epilasyon Zararları Nelerdir?

Hiçbir uygulama sonrasında oluşabilecekler için garanti verilemez ve kalıcı epilasyon da bir istisna değildir. Yan etkiler geçici veya kalıcı olabilir ve bunda sizin cilt/tüy kökü tipiniz etkin rol oynayacaktır. Koltuk altında ter bezlerine zarar verdiği, genital bölgeye çalışılırsa kısırlığa sebep olduğu şeklinde söylemler doğru değildir. Bu şekilde sonuçlara işaret eden herhangi bir klinik çalışma sonucu bulunmamaktadır. Röntgen ışınları gibi vücutta kalıntı bırakmaz, kanserojen değildir. Belli başlı firmaların onay almış, teknoloji üreten dünyaca tanınmış firmaların cihazlarının kullanılması, uygun kişi için cihaz seçilmesi, uygulama parametrelerinin doğru seçilmesi ve uzman kişilerce çalışması halinde kalıcı epilasyonun bilindiği üzere zararı yoktur.

Kalıcı Epilasyonda En Uygun Dönem Ne Zamandır? Kalıcı Epilasyon Ne Zaman Yapılmalıdır?

En etkili ve kalıcı tüylerden kurtulma yöntemi olarak bilinen kalıcı epilasyonun en uygun dönemi sonbahar ve kış aylarıdır. Özellikle yeni çıkan cihazlarla çok daha kısa sürede sonuç alınabilir, en ince tüyler bile yok edilebilmektedir.

Kalıcı Epilasyon Süreçleri Nelerdir?

Kalıcı epilasyon birkaç süreçten oluşur. Önce alan temizlenir ardından bu alandaki tüyler kısaltılarak ışık ile taranır. Sonrasında uygulama ekipmanı, derinizin rengine, kalınlığına ve vücudunuzda tüylerin bulunduğu bölgeye göre ayarlanır. Aynı zamanda gerekirse, cildinizin üst tabakasını korumak için özel bir soğutucu cihaz veya özel jeller kullanılabilir. Bu hem ışığın derinizin altına, direkt olarak tüyün köküne ulaşmasını kolaylaştıracak, hem de cildinizin zarar görmesini engelleyecektir. Daha sonrasında, uzman belirli bir bölge seçecek ve bu küçük bölgede işlemine başlayacaktır. Kısa bir uygulamanın ardından alandaki reaksiyonları gözlemliyecek ve en doğru ayarı kullandığından, cildinize zarar vermediğinden emin olmaya çalışacaktır. Işık enerjisi deriden geçip kıl folikülündeki pigment tarafından emilir. Saniyeden kısa süre içinde kıl folikülleri etkisiz hale getirilir. Alanın genişliğine bağlı olarak uygulamanın süreci birkaç dakikadan birkaç saate kadar çıkabilir. Uygulama tamamlandığında ise size buz kalıpları, soğutucu kremler/losyonlar veya soğuk su verilebilir ve istediğiniz bölgede kullanmanız tavsiye edilebilir. Bu işlem ısısı artan cildinizi rahatlatacaktır. Tüyler de 2-3 gün içinde kendiliğinden dökülür. Bundan sonraki seans 4 ile 6 hafta sonra uygulanacaktır. Tüyler uzamayı durdurana kadar seanslar devam etmelidir.

Kalıcı Epilasyon Uygulanmadan Önce Neler Yapılmalıdır?

Eğer yakın bir tarihte uygulamaya başlamak ve tüylerinizden kurtulmak istiyorsanız, tıraş ve ağdadan, uygulamadan 6 hafta öncesinden itibaren durmanız gerekmektedir. Işık direkt olarak kökleri hedeflediği için, tüylerinizde geçici çözümler ile yapılan azalmalar, ışığın o bölgelere tesir etmemesine yol açabilir.

Son olarak uygulama öncesi ve sonrasındaki 3 hafta boyunca güneş ışığından uzak durmanız gerekmektedir. Kalıcı epilasyon, güneş ışınlarına maruz kalan tüylere yeterli verimlilikte sonuç uygulayamamaktadır.Dharma Med 2004 yılından bu yana sektörde hizmet vermektedir. Dharma Med'te Danimarkalı kalıcı epilasyon ve tıbbi cihazlar üreticisi DDD firmasının Danimarka'da ürettiği Ellipse cihazları kullanılmaktadır. Ellipse® patenti kendisine ait olan 2. jenerasyon Intense Pulse Light teknolojisini kullanmaktadır. Amerika da FDA Avrupa da CE belgelerine sahiptir. Klinik verileri ise İsveçli Dermatolog doktor Agneta Troilius tarafından yapılmaktadır.

Kalıcı Epilasyon

İnsan cildi ışığa geçirgendir.Işık içinden geçtiği dokuda hiçbir etki bırakmaz.Kıl ise ışığı geçirmez. Çünkü içinde bol miktarda bulunan melanin pigmenti ısı oluşturan fotonları emer. Emilen fotonlar ısı enerjisine dönüşerek kılı ısıtır. Isınan kıl folikülü ise harap olur.Kullandığımız Ellipse sistemleri, radyasyon ve UV gibi zararlı güneş ışınları içermeyen yoğunlaştırılmış bir ışın uygulamasıdır ve vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan istenmeyen tüylerin yok edilmesinde kullanılmaktadır.

Nasıl kullanılmaktadır ?

İlk olarak uygulama alanına soğuk jel sürülmekte sonra ışın bu alana uygulanmaktadır. İşlem sırasında, cilde gerilmiş ambalaj lastiğinin çarpmasına benzeyen bir duygu verir. Bu duygu asla, vücuda iğne sokulması veya elektrik akımı verilmesi şiddetinde rahatsızlığa neden olmaz. Işın hedef olarak tüy köklerini seçer ve etki alanındaki belki onlarca tüyün çok kısa bir sürede aynı anda yok olmasını sağlamaktadır. İşlem sonrası alan temizlenir.Uygulama sırasında kıl köklerinin anajen döneminde olanları 1-2 hafta içerisinde kendiliğinden dökülmektedir.

1-1.5 aylık bir dönem sonucunda ortalama %20 %30 oranında seyrelmiş ve incelmiş olarak çıkar. Dünya genelinde en iyi başarı oranı %85 olup sonuç alınamayan durumlar genelikle hormonel aktivitelerdeki sapmalar, kılların aşırı ince ve açık renk olması gibi durumlardır. Bu nedenle anormal kıllanma durumlarında horman tetkiklerinin yapılmasında yarar vardır. İnce, açık ve renkli kıllar için iğneli epilasyon hizmetimizdende yararlanabilirisiniz. Bakınız http://www.dharmamed.com/igneli-epilasyon

Hamileler güneş yada solaryum ile bronzlaşmış kişiler dışında her cinsten kişiye uygulanabilmektedir. Danimarka da verilen eğitimlerde bayanlarda başlangıç için en erken zamanın ilk adet döneminin üzerinden en az 1 yıl geçmiş olması tavsiye edilmektedir. Güneş yada solaryum ile aşırı bronzlaşan kişiler ise ancak 3-4 hafta sonra uygulamay alınabilmektedir.

Uygulama öncesi ve sonrası hiçbir özel bakıma gerek yoktur. Yaz aylarında uygulama yapılacak kişilerden güneşten korunmaları ve nemlendiriciler kullanmaları istenmektedir.Ciltte hafif kızarma gibi kısa süreli yan etkiler görülebilir. Fakat tüm bu yan etkiler geçicidir.

Uygulama sonrası; Ciltte hassasiyet yoksa makyaj yapılabilinir. Uygulamayı takip eden bir kaçgün cilde daha hassas davranmakta fayda vardır. Aşırı sıcak banyo, lifle sürtme veya saç kurutma makinesi kullanmaktan kaçınılmalı. Uygulama sonrasında yüksek faktörlü ve yağ içermeyen güneş koruyucular kullanması önerilmektedir. (en az 30 SPF)

Kıl folikülünün Anatomisi ve Fizyolojisi:

Kıl folikülü, hormonal yönden aktif, programlanmış özel bir büyüme şekli gösteren son derece karışık bir yapıdır. Lanugo, vellus ve terminal olmak üzere kılın 3 tipi mevcuttur. Lanugo kıllar fetusun (anne karnındaki bebeğin) gövdesini kaplayan ince kıllardır ve yenidoğan döneminde dökülürler. Vellus kılları renksiz, çapları dar (30 mikron) ince kıllardır. Terminal kılların ise çapları 150-300 mikrona ulaşır. Aynı kıl folikülünde üretilen kılın tipi zaman içinde değişebilir. Pubertede (ergenlik döneminde) vellus kıllar terminal kıllara dönüşürken, androgenetik alopesi denen erkek tipi saç dökülmesinde ise terminal kıllar minyatürize olarak vellus kıla dönüşmektedir. Tüm kalıcı epilasyon uygulamalarında hedef, kalın ve koyu renge sahip olan terminal kıllardır.

Kıl folikülü birbirini takip eden 3 fazda uzar:
Aktif büyüme fazı (anagen), regresyon veya gerileme fazı (katagen), dinlenme fazı (telogen). Vücut bölgesine göre kılların anagen ve telogen fazda olma oranları ve anagen fazda kalma süreleri farklılıklar gösterir. Saçlı deride anagen fazdaki kıl folikulu oranı %85 iken, bu oran yüzde %56-76, ekstremitelerde ise %42-51 civarındadır. Saçlı deride anagen fazın süresi 1 kaç yıl iken vücudun diğer bölgelerinde bu süre 4 ile 10 ay arasında değişmektedir. Teorik olarak kalıcı epilasyon cihazları, tüm kıl büyüme fazlarından anagen (büyüme) fazında olanları etkiler.

Fitzpatrick Cilt Tipleri ve Kalıcı Epilasyon:

Kalıcı epilasyon uygulamalrında en iyi sonuçları alabilmek için kişinin cilt tipinin doğru belirlenmesi ve kullanılacak kalıcı epilasyon cihaz parametrelerinin cilt tipine göre doğru ayarlanması önemlidir. Cilt tipleri genelde Fitzpatrick cilt tipi sınıflamasına göre çok açıktan (tip 1) çok koyuya (tip 6) 6 grupta kategorize edilir. Cilt tipi vücudun ten rengi, göz rengi, kıl tipi ve rengi gibi bir takım karakteristik özelliklerle tanımlanır. Güneşe karşı derinin gösterdiği reaksiyon da cilt tipi sınıflandırmasında kalıcı epilasyon açısından önemli bir faktördür.

Fitzpatrick cilt tipleri;

  • Tip I - Çok açık ten rengi, güneşe karşı hassas, açık göz gengi(mavi/yeşil), sarı veya açık kahverengi kıl rengi
  • Tip II - Açık ten rengi, açık kahverengi veya kahverengi kıl rengi, açık renk göz
  • Tip III - Açık-Buğday ten rengi, açık veya koyu göz rengi, kahverengi veya siyah kıl rengi
  • Tip IV- Buğday ten rengi, koyu göz rengi (kahverengi siyah), kahverengi veya siyah kıl rengi
  • Tip V- Koyu kahverengi ten, koyu(siyah) göz rengi, siyah kıl
  • Tip VI- Çok koyu ten rengi(siyaha yakın), siyah göz rengi, siyah kıl rengi

Randevu
Soru ve görüşleriniz için Dharma Med WhatsApp
Merhaba! Soru sormak istediğiniz şubemize tıklayabilirsiniz.
Ekibimiz size hemen yardımcı olacaktır.